top of page
Licht uit.jpg

Doe het licht eens aan ...

Licht aan.jpg

Doe het licht eens uit ...

Deze pagina is bedoeld om het effect van lichtweerkaatsing aan te tonen. Mocht dit u storen kunt u ontspiegeld glas overwegen.


Onderstaande foto's, genomen in de keuken met direct licht van een venster op 90° rechts op zuiderkant, tonen links het standard geleverde PVC, en rechts het ontspiegeld glas.

Door over de afbeelding te gaan, zet u het licht aan en uit.

Als je vroeger een kader kocht was deze met glas vervaardigd, tegenwoordig vind je enkel nog PVC, het grote voordeel van PVC is dat je kader licht is en een zekere flexibiliteit heeft zodat hij niet breekt bij transport of als deze per ongeluk valt. Het nadeel van PVC, is dat dit niet zo perfect vlak is als glas, waardoor er bij weerkaatsing van licht, een gebogen oppervlak kan opvallen.

Nu is het zo dat mensen zich verplaatsen bij het bekijken van een kunstwerk, zodat ze niet door weerkaatsing van licht gestoord worden. Ook is het zo dat als je werk ver genoeg van de vensters hangt, je hier ook geen of bijna geen hinder van ondervind. Dus eigenlijk is iedereen tevreden van de kader met PVC.

Blog Glas 8 Licht uit (7)-1.jpg
Blog Glas 7 Licht aan (8)-1.jpg

Doe het licht eens aan...

Doe het licht maar uit ...

PVC glas

Ontspiegeld glas

Bij wijze van experiment heb ik eens het ontspiegelde glas van Lucas Creative gebruikt en dit vergeleken met PVC. Je ziet wel een opmerkelijke vermindering van lichtweerkaatsing. Mocht je dus graag ontspiegeld glas hebben bij het ingekaderd werk, dan kan daarvoor gezorgd worden.

Zoals gezegd is dit een optie die eigenlijk nooit gevraagd wordt, omdat men zich verplaatst bij het bekijken van een werk zodat er geen storende weerkaatsing opvalt, mocht dat al het geval zijn. Maar mocht je werk dicht bij een venster hangen met direct zonlicht, dan is het misschien de moeite waard om ontspiegeld glas te overwegen voor de kader.


Bij de getoonde foto’s, zie je steeds links de minst gunstige situatie met PVC en rechts zie je het resultaat van het ontspiegelt glas van bij Lucas Creative. Opvallend is ook de inwerking van een lichtbron op de reflectie. Bovenstaande werken zijn dus niet bij ideale lichtomstandigheden gefotografeerd, maar zoals het er hangt in de keuken met een hanglamp die vooral bedoeld is om de tafel te belichten.

bottom of page